Anemia jest potocznie nazywana niedokrwistością, czyli zaburzoną ilością hemoglobiny lub samych erytrocytów. Anemia jest częściej diagnozowana u kobiet niż u mężczyzn i prowadzi do gorszej wydolności organizmu, osłabienia, uczucia zmęczenia, a także zawrotów głowy, zasłabnięć i omdleń. Anemia może rozwijać się w ukryciu, a często jej objawy są bagatelizowane. Najczęściej za anemię jest odpowiedzialna zbyt niska ilość żelaza we krwi. Jego prawidłowy poziom wynosi 80-130 μg, a dzienne zapotrzebowanie to około 12 μg., które może się różnić w zależności od wieku i ogólnego stanu zdrowia.
Najczęstsze przyczyny anemii
Przyczyny anemii może być wiele, jednak jest ona głównie spowodowana nieprawidłowym wchłanianiem żelaza przez ludzki organizm. Niedostateczna ilość żelaza może wynikać również z obfitych miesiączek oraz częstych krwawień z nosa. Niedobór żelaza może również dotyczyć kobiet w ciąży, które mają zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Pozostałe czynniki mogące powodować anemię to:
- Niedobór witaminy B12, miedzi oraz kwasu foliowego, wynikający z nieprawidłowej diety.
- Stosowanie restrykcyjnych diet eliminujących pewne niezbędne składniki.
- Przyjmowanie niektórych leków np. podczas radio czy chemioterapii.
- Przewlekła niewydolność nerek, cukrzyca, choroby nowotworowe, choroby zapalne jelit, choroby serca i artretyzm.
- Częste i obfite krwawienia.
- Zakażenia wirusowe i bakteryjne.
- Zatrucia ołowiem.
- Zaburzenia wchłaniania składników pokarmowych, w tym witamin i minerałów.
Czym może grozić anemia?
Anemia nie jest chorobą, lecz może być jej objawem. Jednak nawet jeśli występuje ona samoistnie, to nieleczona może okazać się niebezpieczna dla zdrowia. W początkowej fazie odbija się niekorzystnie na samopoczuciu oraz wyglądzie. To właśnie w tym momencie jest najłatwiejsza do zbagatelizowania, ponieważ często zmiany te są tłumaczone gorszym samopoczucie, zmianą pory roku czy stresem w pracy. Brak diagnozy oraz leczenia może doprowadzić do poważniejszych uszkodzeń narządów wewnętrznych. Anemia może być również objawem poważnych chorób takich jak np.: nowotwór. Anemia jest bardzo łatwa do zdiagnozowania. Wystarczy przynajmniej raz w roku przeprowadzić badanie krwi, a jeśli którekolwiek z wyników morfologii nie mieszczą się w granicach normy, udać się do lekarza specjalisty w celu dalszej diagnozy i ewentualnego leczenia.
Leczenie niedokrwistości powinno odbywać się pod okiem lekarza specjalisty. Najczęściej przepisywane są leki doustne, lecz w niektórych przypadkach mogą to być również leki podawane dożylnie. Leczenie farmakologiczne anemii może trwać około pół roku. O końcu terapii niekoniecznie muszą świadczyć prawidłowe wyniki krwi. Tylko lekarz, może jednoznacznie stwierdzić kiedy zakończyć leczenie. Leczenie farmakologiczne powinno iść w parze z prawidłową dietą, która powinna być przestrzegana również przez osoby chcące uniknąć anemii.
Powinno zadbać się o obecność w diecie takich składników jak:
- Żelazo (wołowina, wątróbka, soja, fasola, natka pietruszki, brokuły, szpinak, suszone owoce i produkty zbożowe)
- Witamina C (cytrusy, papryka czerwona, sałata, winogrona, żurawina)
- Witaminy z grupy B (mięso, ser żółty, orzechy, ryby, banany, marchew, produkty pełnoziarniste)
- Witamina E (zielone warzywa, orzechy, oleje, pieczywo pełnoziarniste, kiełki warzyw)
- Molibden (pomidory, ryż, nasiona roślin strączkowych)
- Miedź (warzywa strączkowe, pomidory, owoce morza)
- Kobalt (grzyby, cykoria, podroby)
Warto również ograniczyć ilość wypijanych napojów, wypłukujących żelazo z krwi, takich jak kawa czy inne napoje, zawierające kofeinę typu coca-cola i wszelkie napoje energetyczne.